Stowarzyszenie Karola Miarki

Czytaj cao

192 rocznica urodzin Karola Miarki
26.10.2017.
22 października z okazji 192. rocznicy urodzin Karola Miarki, w auli Szkoły Podstawowej w Pielgrzymowicach odbyła się tradycyjna już Wieczornica – spotkanie zorganizowane przez Stowarzyszenie Społeczno – Kulturalne Karola Miarki. Tym razem społeczność Pielgrzymowic miała okazję wysłuchać koncertu w wykonaniu chóru parafii św. Floriana w Chorzowie oraz uczestniczyć w pokazie pt. „Moda w kolorach Śląska”. Autorką strojów zawierających elementy folklorystyczne była projektantka z Zabrza - pani Mirosława Szałasta. Podkreślić należy, że w roli modelek wystąpiły absolwentki i obecne uczennice pielgrzymowickiego gimnazjum, które zaprezentowały się w barwnych strojach niezwykle atrakcyjnie. Podczas wieczornicy wystąpił również prezes Stowarzyszenia Miłośników Chorzowa – pan Adam Lapski prezentując elementy biografii Karola Miarki związane z Chorzowem. Głos zabrała również wiceprezes Związku Górnośląskiego – dr Łucja Staniczek.

««  start « poprz. 1 2 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 7 z 10